CUBE Art Museum at 798/Studio Zhu-Pei

CUBE Art Museum at 798/Studio Zhu-Pei

CUBE Art Museum at 798 / Studio Zhu-Pei - Exterior Photography, Windows, FacadeCUBE Art Museum at 798 / Studio Zhu-Pei - Interior PhotographyCUBE Art Museum at 798 / Studio Zhu-Pei - Interior Photography, Staircase, Brick, Facade, HandrailCUBE Art Museum at 798 / Studio Zhu-Pei - Interior photography, Stairs+ 36

CUBE Art Museum at 798 / Studio Zhu-Pei - Interior Photography
© Weiqi Jin

Text description provided by the architects. The CUBE Art Museum, a renovation project, is located in the 798 Art District adjacent to the Pace Art Museum and the Minsheng Museum of Modern Art, both also designed by Zhu Pei in 2009 and 2016 separately.

CUBE Art Museum at 798 / Studio Zhu-Pei - Exterior Photography
© Runzi Zhu
CUBE Art Museum at 798 / Studio Zhu-Pei - Exterior Photography
© Runzi Zhu

The idea of ​​the art museum begins with the sensitive and in-depth observation of the environment in a specific area, and the original old industrial facilities are kept as much as possible. On this basis, new buildings are injected, so as to create a tension between the new and the old buildings and to complement each other with the surrounding industrial buildings, such as the Pace Art Museum.

CUBE Art Museum at 798 / Studio Zhu-Pei - Interior Photography, Windows, Handrail
© Runzi Zhu
CUBE Art Museum at 798 / Studio Zhu-Pei - Interior Photography, Brick, Stairs
© Weiqi Jin

The design of the art museum traces the texture of the original industrial heritage, adopts a series of cubes to shape the order of orthogonal geometric shapes, and reflects the construction and layout logic of the 798 art district. It is particularly worth mentioning is that the magically variable central courtyard transforms the original plaza surrounded by the three sides of industrial facilities into a relatively enclosed central courtyard with the help of an independent cast-in-place concrete wall. The huge sliding steel beam crane spans the concrete walls from north to south. It can not only hang art installations, but also a mechanical pulling device, which opens the canvas with natural sag, approximately reverse arc, and one-to-one changeable shapes. Depending on weather and sunshine angle, these reverse arc shades open and close at will for shading and rain protection. It is a gathering place, a place for the opening ceremony and an outdoor exhibition.

CUBE Art Museum at 798 / Studio Zhu-Pei - Exterior Photography, Beam
© Weiqi Jin
CUBE Art Museum at 798 / Studio Zhu-Pei - Interior Photography, Facade
© Runzi Zhu

This museum design also captures the material characteristics of industrial facilities in the 798 Arts District, takes cast-in-place concrete and red brick as the main materials, and highlights the construction characteristics of joint and transformation between structural form. and the dividing wall. .

CUBE Art Museum at 798 / Studio Zhu-Pei - Interior Photography, Staircase, Brick, Facade, Handrail
© Weiqi Jin
CUBE Art Museum at 798 / Studio Zhu-Pei - Interior Photography, Brick, Staircase, Beam
© Weiqi Jin

Once again, the design concept explored columnless, horizontally extended structural forms and tectonic expressiveness. The two newly constructed exhibition halls adopt the columnless long span cast-in-place concrete structure. One is the arched curved beam, which is diffused from the two adjacent arches with the natural skylight. The other is the multi-ribbed concrete beam to convey the characteristics of the material itself.

CUBE Art Museum at 798 / Studio Zhu-Pei - Exterior Photography, Windows, Facade
© Runzi Zhu

Mildred D. Field