Market Art Museum / Office of Scenic Architecture

Market Art Museum / Office of Scenic Architecture

aerial view.  Photo © Shan LiangEast Coast.  Photo © Shan Liang2F interior.  Photo © Shan LiangInterior GF.  Photo © Shan Liang+ 28

aerial view.  Photo © Shan Liang
aerial view. Photo © Shan Liang

Text description provided by the architects. The Xitang East area under construction is the eastward expansion of Xitang Old Town, comprising nearly 100,000 square meters of tourist businesses, hotels, visitor centers and cultural facilities. When completed, it will become a new entrance to the northeast of the Old City. The eastern area of ​​Xitang is divided by a river into two phases. As a key point of phase Ⅱ, building one is at the south-west corner of the north site, facing the river on the west and south sides to overlook the old town and adjoining the retail blocks of phase Ⅰ across the river.

aerial view.  Photo © Shan Liang
aerial view. Photo © Shan Liang
view from the riverside.  Photo © Shan Liang
view from the riverside. Photo © Shan Liang

Xitang Old Town has strict planning requirements for new buildings in the scenic area. In addition to the height limit, the sloping roof, the small blue-black tile, the black-white and gray tone and the wood color are all prerequisites for the design. What type of program should be planned in the central area of ​​the eastern zone bank? What type of form-type should be used to meet the needs of the function and establish its benchmark while respecting the requirements of the urban landscape? It is the answer to these challenges that dominates the entire design process.

aerial view.  Photo © Shan Liang
aerial view. Photo © Shan Liang
South side.  Photo © Shan Liang
South side. Photo © Shan Liang

The basic urban fabric of the pedestrian streets in the East Zone is the commercial courtyard on the ground and first floors and the gable-roofed hotel courtyard on the second floor. In addition to this “basic color”, are the special landmarks scattered in the area, such as the tourist center in the center, the Nijigen Activity Hall in the northeast corner, and the Naera Boutique Hotel PhaseⅡ in the northwest corner. As one of these landmarks, building one is particularly to attract people to stay and participate in long-term activities, thus creating agglomeration effect and becoming the highlight of tourist experience in the entire eastern region. After extensive studies and discussions, a mixed function of market and art gallery became the consensus of the client and the design team, namely to create an open and free-flowing market space on the first floor to accommodate the market organic farm, creative bookstore, coffee shop, restaurant and hotel reception while creating a multifunctional art gallery on the second floor to host exhibitions, forums and cocktail parties.

East Coast.  Photo © Shan Liang
East Coast. Photo © Shan Liang

We translated the program and style rules into the design commitment to space and image, which became the basis of the tectonic system. In keeping with the obvious difference between the upper and lower floor programs, we continued the stacking pattern of the frame and gable roof structure used in the pedestrian street, but reversed it upside down with the gable roof structure at the bottom in order to acquire particularity with coordination.

Interior GF.  Photo © Shan Liang
Interior GF. Photo © Shan Liang
Interior GF.  Photo © Shan Liang
Interior GF. Photo © Shan Liang
Interior GF.  Photo © Shan Liang
Interior GF. Photo © Shan Liang

The Chinese overhanging gable roof supported by the white gable wall is a type of traditional residential form in the southern Yangtze River Delta, and a single roof can be continuously reproduced to cover a larger area. We extracted the structural shape of the Y-shaped columns from the geometry of the continuous gable wall to support the inverted triangular truss roof, forming a linear unit 6.3 meters wide and nearly 52 meters long. meters. The space in the truss is used to install the MEP equipment, and a continuous corrugated interior space is formed under the truss. 6 linear units are connected in parallel to form the roof covering the ground floor market, echoing the old continuous establishments of the city. The freely distributed Y-shaped columns guarantee an open and fluid space for the market, allowing a shareable and flexible space for diversified functions. At the east and west ends, some of the Y-shaped columns are replaced by V-shaped gable walls with diagonal struts inside, which resolve the seismic force and establish a connection with the traditional reverse slope gable walls.

Interior GF.  Photo © Shan Liang
Interior GF. Photo © Shan Liang
Interior GF.  Photo © Shan Liang
Interior GF. Photo © Shan Liang

The art gallery is in the market, and if we had continued to use the language of gabled roofs and unitary establishments, we would have easily achieved harmony in style, but then it would be difficult to provide the identity necessary landmark and the large interior space. Therefore, we tried to build a single relatively abstract shape to house a columnless space. The link to tradition is no longer limited to figurative form, but draws inspiration from wood craftsmanship to pursue a fuller iconicity. In the end, we extracted the supporting structure of Xitang’s handcrafted lantern.

2F interior.  Photo © Shan Liang
2F interior. Photo © Shan Liang
2F interior.  Photo © Shan Liang
2F interior. Photo © Shan Liang

The large roof is about 30 meters long and 20 meters wide. 92 short glulam beams intersect and support each other to form a slightly arched shell, which makes the large-span structure more reasonable and simultaneously solves the drainage of the roof with its slope. The weight of the wooden roof is transferred to the surrounding wooden pillars through a horizontal steel frame ring. The column group is composed of oblique X-shaped columns composed in three dimensions by inter-inserted glulam posts. Providing continuous supports in the vertical and horizontal dimensions, this group of columns has a strong resistance to lateral forces. It not only supports the horizontal thrust of the arched roof beams and enables a slender column size with a section of 160X160mm, but also provides lateral strength for the glass curtain wall on the inner side of the column.

wood frame.  Photo © Shan Liang
wood frame. Photo © Shan Liang

On the second floor, the staircase, the elevator, the large lifting platform and other equipment are concentrated in a long box on the north side of the gallery to keep the purity of the main space. The outwardly bent floor-to-ceiling curtain wall is made of semi-glazed glass with progressive fogging, and an adjustable membrane is placed under the diamond-shaped skylight on the roof to provide the art gallery with light soft natural light during the day, while the warm light can be diffused at night, making it a glamorous “super lantern” in Xitang East District.

Terrace 2F.  Photo © Shan Liang
Terrace 2F. Photo © Shan Liang

Mildred D. Field