Qintai Art Museum / Atelier Deshaus

Qintai Art Museum / Atelier Deshaus

Qintai Museum of Art / Atelier Deshaus - Image 2 of 35Qintai Museum of Art / Atelier Deshaus - Image 3 of 35Qintai Art Museum / Atelier Deshaus - Interior PhotographyQintai Art Museum / Atelier Deshaus - Interior Photography+ 35

Qintai Museum of Art / Atelier Deshaus - Image 3 of 35
© Fangfang Tian

Text description provided by the architects. Qintai Art Museum is located by Moon Lake in Hanyang District of Wuhan, facing Meizi Hill across the lake to the south. In order to reduce the weight of the architectural mass on the natural surface of the lake, the shape of a natural undulating terrain is used in the direction of the lake, while driving part of the exhibition spaces underground. This both utilizes underground space and also minimizes ground mass. On the side of the urban road, on the other hand, a vertical facade continues to support the urbanity of the architecture.

Qintai Museum of Art / Atelier Deshaus - Image 2 of 35
© Fangfang Tian
Qintai Museum of Art / Atelier Deshaus - Outdoor Photography
© Fangfang Tian

The wavy roof is formed by an abstract stepped terrace following the topographic contours. The risers of the steps are clad in silver metallic surfaces, while the steps are covered in white stones and low vegetation, crossed by winding plank paths.

Qintai Museum of Art / Atelier Deshaus - Outdoor Photography
© Fangfang Tian
Qintai Museum of Art / Atelier Deshaus - Outdoor Photography
© Fangfang Tian

These rooftop walkways are entirely open to the public, connecting to Moon Lake, as well as exits from the museum exhibit spaces, public education space, art shop, cafe, and other public spaces. Thus, they form a framework of public space independent of the exhibition spaces of the museum. The activities of the public are part of the architectural surface.

Qintai Museum of Art / Atelier Deshaus - Image 7 of 35
© Fangfang Tian
Qintai Museum of Art / Atelier Deshaus - Image 20 of 35
Rendering
Qintai Museum of Art / Atelier Deshaus - Outdoor Photography
© Fangfang Tian

The architecture of the art museum as an intervention redefined the urban space on the south shore of Moon Lake. To the west of the museum, the space is reserved for an urban plaza, interacting in the future with the library and the Wuhan Drama Center currently being planned.

Qintai Art Museum / Atelier Deshaus - Interior Photography
© Fangfang Tian
Qintai Art Museum / Atelier Deshaus - Interior Photography
© Fangfang Tian

The museum’s main entrance, as well as programs with a strong public vocation, including creative cultural spaces, are all placed on this side, where a subtly inward-curving facade creates a sense of enclosure with the place. From the plaza there are ramped paths leading to the second-floor cafe and rooftop terrace, establishing public circulation that could still function after the museum closes. Operationally, this reinforces the openness of the museum and the urbanity of the architecture.

Qintai Art Museum / Atelier Deshaus - Interior Photography
© Fangfang Tian

The main hall, together with the undulating roofscape, create a unique exhibition space. The exhibition space uses floating exhibition walls, and there is no longer a fixed circulation to visit the exhibition. The walls are both exhibition surfaces and the structure of the corrugated roof.

Qintai Art Museum / Atelier Deshaus - Interior Photography
© Fangfang Tian

Exhibition spaces for contemporary art, modern art, classical art, as well as special exhibitions, could be accessed independently or linked sequentially, with great functional flexibility.

Qintai Art Museum / Atelier Deshaus - Interior Photography
© Shengliang Su

Mildred D. Field